Metakognitiv terapi til børn med angst

Eg havi skrivað fororðini í nýggju bókini Metakognitiv terapi til børn med angst, sum professari, Barbara Hoff, og sálarfrøðingarnir, Nicoline Normann og Marie Louise Reinholdt-Dunne hava givið út. Bókin byggir á umfatandi granskingarverkætlan á Københavns Universitet, Copenhagen Child Anxiety Project, har eg havi virkað sum “supervisor” og fakligur ráðgevi. Les meira um bókina her.

Forord

Generaliseret angst (GAD) er kendetegnet ved en stor mængde tilbagevendende bekymringer om alt muligt (deraf generaliseret). Disse bekymringer føles for den, der lider af dem, som rigtig svære at få under kontrol, og de kan være plagsomme og invaliderende og føre til særdeles dårlig livskvalitet i form af manglende glæde, alvorlig angst, hovedpine, muskelsmerter, kvalme, mavepine og andet ubehag. Derfor kan det være hårdt som forælder at være vidne til, at ens eget barn lider af generaliseret angst, og så godt som alle de forældre, jeg indtil videre har mødt i mit terapeutiske arbejde, gør alt, hvad de kan, for at hjælpe og trøste deres barn, når det bekymrer sig. De prøver at komme med gode råd og trøstende ord, at få dem til at tænke positivt eller anderledes, at aflede dem og så videre. Men intet virker. I hvert fald ikke i længden. Rigtig mange terapeuter gør det samme med samme resultat. Generaliseret angst er nemlig ikke logisk. Den er psyko-logisk.

Metakognitiv terapi baserer sig på en omfattende og evidensbaseret psykologisk model for, hvordan informationsbearbejdning ved psykisk lidelse foregår. I forhold til generaliseret angst ved vi nu, at mange af de mest logiske bestræbelser på at få bekymringerne stoppet og angsten fjernet giver bagslag. I bedste fald vedligeholder de symptomerne, og i værste fald forværrer de dem. Med den metakognitive manual til behandling af generaliseret angst får vi nu fat på de bagvedliggende mentale mekanismer, der fører til og vedligeholder lidelsen, og vi udstyres med den rigtige viden og de rigtige værktøjer til at få fjernet disse mekanismer.

Metakognitiv terapi er en effektiv psykologisk behandlingsmetode. De foreløbige videnskabelige studier af metodens effekt – og de er efterhånden mange – er særdeles lovende. En ganske stor andel klienter bliver symptomfrie, og tilbagefaldsraten er meget lav. Derudover er behandlingsforløbet kortvarigt, typisk med blot otte sessioner. Men det må ikke vildlede os til at tro, at der blot er tale om et ´quick fix´, hvis teknikker, efter at være blevet forklaret en enkelt gang eller to, løser problemerne.

Metakognitiv terapi er først og fremmest en samtaleterapi med henblik på metakognitiv forandring, hvor klienterne lærer nye ting om, hvordan deres sind fungerer. Det er især i den metakognitive dialog terapeut og klient imellem, at denne forandring finder sted. For at kunne levere denne dialog og de teknikker, der følger med, må terapeuten have kendskab til den metakognitive model og manual være villig til at lære at bruge den i praksis ved igen og igen at øve sig i den.

Den bog, du står med her, udgør en præcis, lettilgængelig og forståelig manual for, hvordan du kan tage disse metoder i brug. Derudover er manualen kreativ udført, idet den metakognitive terapi er blevet tilpasset børn og grupper på en effektiv, men legende måde.

Indtil videre har der kun været udviklet metakognitive behandlingsmanualer til voksne. Derfor er det fantastisk, at børn nu også kan opleve glæden ved effektivt at få bragt disse bekymringer under kontrol. Børnene lærer, at bekymringer ikke er noget, der sker, men noget, de gør. Og alt det, man gør, kan man også vælge at lade være med at gøre. Metakognitiv terapi handler om hvordan.

Kristian Eli Andersen
Aut. cand.psych og MCT Level 2 Masterclass Graduate
Formand for MCT-Institute Danish Branch

Les meira her um metakognitiva bólkaviðgerð til børn við angist, sum eg bjóði út.